X
Kullanıcı Girişi
Giriş yapmak için lütfen aşağıdaki formu kullanınız.
MENÜ

TURİZİMCİLER AŞIDA ÖNCELİK İSTİYOR

Ülke çapında aşılama başlarken, salgından en çok etkilenen sektörlerde başı çeken turizm sektörünün temsilcileri aşı önceliği bekliyor.

Umutlar yeşerdi

Ege Turistik İşletmeciler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Başkanı Mehmet İşler, "Koronavirüsün en pik noktasını yaşıyoruz. Salgından en yok turizm sektörü etkilendi. Ancak aşıyla beraber, sektörün bu konuda bir umudu yeşerdi Turizmin sağlıklı gelişmesi için öncelikli aşı istiyoruz" diye konuştu.

Sezona yetişmeli

ÇEŞME Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir ise, sadece turizm değil, tüm sektörlerin ümitlerini aşıya bağladığını belirterek, "1 Nisan'da sezonu açıyoruz. Bu dönem öncesinde aşılamanın yapılması büyük önem taşıyor. Yabancı turistler aşılama yapılan güvenli ülkelere gelecek" dedi.

TURİZİMCİ OMUZUNU AÇTI, BEKLİYOR

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya'nın, 'Turizm sektörü, aşıda öncelikli olmalı' önerisi, turizmcilerden büyük destek gördü. ETİK Başkanı İşler; böyle bir uygulamanın turist sayısını artıracağını söylerken, ÇEŞTOB Başkanı Demir, aşının vurulmasının, sezon açılışı olan 1 Nisan'a kadar yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de koronovirüs aşısının ne zaman ve kimlerden başlayarak vurulacağı tartışmaları sürerken, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya'nın Turizm sektörü, aşı vurulma önceliği olan sektörlerin başında gelmeli' önerisi, turizm dünyasından da destek buldu. Bağlıkaya, 14. Travel Turkey İzmir Dijital Fuarı'nın açılışında, turizm sektörünün Kovid-19 aşısı vurulmasında, öncelikli sektörlerden biri olması gerektiğini belirterek, "Artık dünyada insanlar hangi ülkeden dönüşte karantinaya girmeyecekse o ülkelere seyahat edecek. Konuyu Sağlık Bakanımıza ilettim" açıklamasında bulunmuştu.

Güveni artıracaktır

Ege Turistik İşletmeciler ve Konaklamalar Birliği Başkanı (ETİK) Başkam Mehmet İşler, "Koronavirüsün en pik noktasını yaşıyoruz. Şu anda da ağır bilançolarla seyrediyor. Bundan doğal bir şekilde en çok etkilenen sektör, turizm sektörü oldu. Ancak aşıyla beraber, sektörün bu konuda bir umudu yeşerdi. Aşı, insanlarda seyahat etmek için bir güven hissi doğurdu. Gerçekten bunun tedbir olarak alınacağı bir döneme giriyoruz. Dünyada ticaret devam ediyor, insanlar seyahatlerine devam ediyor, insanlar bir yerden bir yere gidiyorlar, CEO'lar gidiyorlar, beyaz yakalılar gidiyorlar. Turizm illaki kum, deniz, güneş değil. Bir şehirden bir şehre, bir noktadan bir noktaya gitmek turizmdir. Dolayısıyla da aşı eğer şimdiden biz mevcut açık otellerimize, seyahat acentelerine, oto kiralamalara ve ileride de açıldığında restoranlara da öncelikli olarak verilirse, buralar daha güvenli alan olacaktır ve güvenli alanlarda insanlar daha çok memnun bir şekilde ve şüpheye düşmeksizin gidip hizmet alabilecektir. Sayın TÜRSAB Başkanımız Firuz Bağlıkaya'nın dediğine yüzde yüz katılıyorum. Aşının, turizm sektöründe şu an açık olan, faaliyette olan tesislere ve çalışanlarına uygulanmasında fayda var. Özellikle birçok otelimiz açık, bir Ankara'ya gidiyorsunuz nerede kalacaksınız? Otelde kalacaksınız. Ankara'dan İzmir'e gelenler nerede kalacaklar? Otelde kalacaklar. Dolayısıyla hizmet devam ediyor, temas devam ediyor, insan ilişkisi devam ediyor. Bir taraftan siz aşıyı vurayım diye binleriyle uğraşırken, diğer taraftan temasın olduğu yerleri öncelikli hale almazsanız tekrardan bir sarmal içine düşersiniz. Dolayısıyla insan temasının olduğu ve ilişkinin, temasın fazla olduğu turizm sektörü için aşılamanın da öncelikli hale getirilmesinde fevkalade fayda var" dedi.

Sezona yetişmeli

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir ise, sadece turizm değil, tüm sektörlerin ümitlerimiz aşıya bağladığını belirterek, "Önemli olan, bu aşının hızlı bir şekilde yaygınlaştırılması ve martın ortalarına doğru, en kötü ihtimalle 1 Nisan'da da sezonu açmak. Tamamen o hedefe kilitlendik, tabi bu yolda giderken kaza vesaire bir şey olmazsa. Beklentimiz ve ümitlerimiz turizm sezonunun resmi açılış tarihi de olan 1 Nisan’da sezonun açılması" dedi. Aşıyla birlikte, önemli olanın uluslararası normalleşme olduğunu ifade eden Demir, "Türkiye'de iç turizm muhakkak birkaç yıl destek olacaktır ama bizim özellikle Avrupa'yla entegrasyonumuz çok güçlü. Rusya ile güçlü. Bu turist aldığımız ülkelerin hızlı bir şekilde, eş zamanlı en kötü ihtimalle mart sonuna kadar yüzde 50-60 oranında aşılanmasının olması lazım. Değilse, Türkiye'de yüzde 50-60 oranında kişi aşılanmış, Rusya'da aşılanmadıysa o zaman Aşısız uçağa bindirmem' sorunu ortaya çıkabilir. Şu anda Çin, aşı kartsız almayacağım diyor mesela. İnsanlar da güven neredeyse o tarafa yönelecektir. Ama Türkiye bu konuda hızlı hareket ediyor, kendi turizm içerikleriyle birlikte. İtalya'dan da, İspanya'dan da hızlı gibiyiz bu konuda diye düşünüyorum. Ama 4-5 milyon turist alıyoruz Rusya'dan, önemli olan onların da vurulması. Kısacası turist aldığımız ülkelerin de aşı vurulması lazım. Çünkü uçak şirketleri, uluslararası havacılık en azından tavsiye kararında bulunacaktır. Veya Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 'Uçaklarınıza aşı olmayan, aşı kartı olmayanları almayın' diyecektir. Onu dediği anda aşının önemi ve turizmin aşıyla entegrasyonu çok önemli hale geliyor" ifadelerini kullandı.



Haber Listesi
E-posta listemize kaydolmak için lütfen e-posta adresinizi kaydediniz.
Bizi Takip Edin!
x
Etik.org.tr 'yi kullanarak çerez kullanımını kabul ediyorsunuz. Detaylı bilgi Çerez Politikamız’da. daha_fazla. Anladım